Introduktion CNM review 2016

Kommentarer lukket til Introduktion CNM review 2016

Introduktion til CNM – DYN2

Der er de seneste 5-10 år blevet forsket utroligt meget I de kongenitte myopathier. De forskellige gener er fundet og der kommer hele tiden nye versioner til.

CNM består af flere forskellige genfejl og sygdomme. Jeg har fokus på fejlen i genet DYN2 – R465W. Dyn2 proteinet er en stor GTPase, som har 5 områder, hvor R465W ligger i ”The middel domain” (1, 2, 3).

Arg465trp er en enkelt aminosyre, som ligger på exon 11 (på det 19 kromoson) (3)

Disse kaldes for ”milde versioner” af CNM, mens de andre er hårdere ramt.  50% af CNM har fejlen R465W (2)

RYR1 har mange overlap med CNM forårsaget af RYR1 mutationen (2). Det siges at RYR1 og DYN2 ligner hinanden meget pga. neonatal onset (ca. 2 mdr. efter fødsel), ansigtssvaghed, Type1 fiber dominans, centrale kerner (2)

Kernen skal ligge rigtigt for at muskelen virker (2). Iflg (1) opstår problemer med muskelsammentræknings først. Derefter kommer muskelsvækkelse og disorganisation af cellen

Kernen kommer måske til at ligge forkert pga. lang tid med forkerte processer i cellen – ikke over kort tid?

I disse 5-10 er der blevet fundet en del ”de novo” patenter. Dvs. patienter, hvor sygdommen er muteret af sig selv. Den er ikke nedarvet fra tidligere generationer (3)

Sygdommen er pathologisk defineret ved svage underben og kæber (3). En artikel har fundet Elepsi i 2 patienter (3), men der er ingen kognitive problemer.

Mest vigtigt er det, at undersøgelsen viser at R465W ikke giver centrale kerne og forskellige fiberstørrelser hos mus (1). Samme undersøgelse viser også at den store mængde calcium i cellerne får musklen til at stivne ved sammentrækning og den har svært ved at slappe af bagefter. Det er den opgaver som T-tubule har.

Artiklen beskriver, at det både kan være fordi at calciumlagrene (SR) ikke virker eller fordi at calcium ikke kommer igennem membranen.

Spekulationer

I artiklerne er der mange spekulationer om årsagen til sygdommen.

Der er et problem i den indre membrantrafik – typisk i Clathinprocessen, men også i mithochondriernes funktion.

Der er tegn på at den autophagy Pathway ikke fungere og at der er et problem med vedligeholdes af muskelen i  R465W. Der er et problem i håndteringen af calcium og  ”sammentræning-afslapning” processen i musklerne  (2)

 

Artikler

  1. A. Durieux et al. : A centronuclear myopathy-dynamin 2 mutation impairs skeletal muscle structure and function in mice.  Denne artikel er central, da den arbejder præcist med DYN2, R465W
  2. H. Jungbluth et al: Pathogenic mechanisms in Centronuclear Myopathies
  3. M. Catteruccia: Centronuclear myopathy related to dynamin 2 mutations: Clinical, morphological, musle imaging and genetic features of an italian cohort
  4. M. Gartz Hanson: Potassium dependent rescue of a myopathy with core-like structures in mouse. Denne artikel er afgørende vigtig, da de helbreder en central kerne myopathi med et helt almindeligt kaliumtilskud.

 Husk: Jeg er ikke læge.

Jeg læser  de artikler jeg finder relevante for at forstå min og andres sygdomme. Indholdet på denne blog er derfor alene min forståelse og holdning. Det betyder ikke, at en læge vil forstå det samme eller konkludere det samme ud fra artiklerne.

Det er derfor på eget ansvar, hvis du bruger indholdet på denne blog.