Hvad sker der, hvis dynamin fjernes?

Kommentarer lukket til Hvad sker der, hvis dynamin fjernes?

Hvad sker der, når DYN2 fjernes

F.Fan et al. skriver i artiklen: Dynamin 2 regulates biphasic insulin secretion and plasma glucose  hvad der sker, når DYN2 fjernes i Betacellen i bugspytkirtlen på raske. Den er meget interessant, idet jeg de fleste har fjernet noget af Dyn2 i deres genfejl og erstattet den med noget andet.

Artiklen viser at Dyn1 og 3 tager over, hvis Dyn2 fjernes. Men det vil give fejl.  F.eks. reorgniserres F-actin, hvilket giver for få insulin-monekyler på indersiden af membranen (Der bliver ikke hentet mere insulin i lagrene, når det første lager  er brugt op).  Dette er direkte årsag til, at der er begrænset kapacitet i anden fase af insulinfrigivelsen.

Dermed mener artiklen, at de har bevist at Dyn2 styrer insulin og glukose frigivelse i beta celler i bugspytkirtlen samt at ved mangel på DYN2 går trafikken i stå.

Glukose og insulinfrigivelse

Glukose  stimulerer insulinfrigivelse. Det kan forklare den store mængde glukose, som er i cellerne i mange DYN2 mutationer. Cellerne ønsker at frigive insulin, men pga. det manglende DYN2 gen er der ikke nok insulinonekyler på indersiden af  membranen (pga. den reorganiserede F-actin).

Det er membrantrafikken, som styrer insulinudskillelse.

Processen er:

  1. Glukose stimuleres
  2. Betaceller optager glukose og laver ATP
  3. Katp kanaler lukker
  4. PM (Plasmamembranen) depolariseres
  5. Calcium stiger, hvilket trigger insulin granule exocytotis
  6. Herefter internalisers insulin granules (så som lipids, v-snares, synaptotagim, transporter, ATPases) og transporteres til TGN, som færdiggør processen

De 2 faser af insulinfrigivelse

Artiklen lægger vægt på, at der er en første og en anden fase.

I første fase af insulinfrigivelsen kører det fint, men i anden fase virker det ikke.
Det svarer til en anden forsker, M. Gartz Hanson: Potassium dependent rescue of a myopathy with core-like structures in mouse, som hævder at det først er i anden fase, at det går galt.

Dvs. så længe der er kalium nok i cellen virker det, men når kalium i cellen er brugt op, så tages tømmes lagrene ud via Katp kanalerne. Dermed oversvømmer de cellerne og hæmmer CA2 transporten (og dermed insulinhentning/ATP produktion)

Første proces virker normalt – det gør anden ikke – den bliver langsom. Dvs. Katp kanalerne bliver ikke lukket af TGN (Trans-Golgi –network). Hvorfor? Dvs. det er under nødforsyning af kalium, at det går galt.

Ifølge F.Fan et al. Dynamin 2 regulates biphasic insulin secretion and plasma glucose  så havde cellerne uden DYN2 en overflod af insulin, men CME (Clathring mediated endocytosis (CME) havde problemer i de senere faser ved at hente igen fra membranen. De beviser, at DYN2 regulerer insulin udskillelse og glukoce ligevægt

I Beta celler i bugspytkirtlen fungerede calcium, Glykuse, mitokondrieren og reservelageret af insulin fint. Jeg konkluderer derfor, at insulinlagrene fungerer fint, selvom dynamin fjerne. Dermed er vi tilbage ved kaliumproblemet og processen med ATP produktionen i cellen (mitochrondierne, Triaden)

Forfatterne foreslår at det er en defekt i hentning af insulin i anden fase. Dette passer godt med, at der er masser glukose. Dvs. at måske skal der kigger på kalium istedet for insulinlageret, når vi undersøger hvorfor insulinen ikke kommer ind. Omvendt er det meget logisk, at der er noget galt med insulin-reservelageret, da det er afhængig af arginin

Konklusion – fedt forværrer din sygdom

Artiklen konkludeer at glukose intolerance skyldes sletning af DYN2 samt høj Fedt diæt.

Det betyder at en diæt med mindre fedt vil sikre en meget bedre glukose balance

Resultatet er at et manglende DYN2 gen direkte ødelægger glukose balancen (homeostasis) og giver en fejl i insulin-udskillelse.

Dvs. høj fedt diæt forværrer glukosebalancen og dermed insulinudskillesen – og dermed din sygdom

 


Husk: Jeg er ikke læge.

Jeg læser  de artikler jeg finder relevante for at forstå min og andres sygdomme. Indholdet på denne blog er derfor alene min forståelse og holdning. Det betyder ikke, at en læge vil forstå det samme eller konkludere det samme ud fra artiklerne.

Det er derfor på eget ansvar, hvis du bruger indholdet på denne blog.