Om at erkende


Jeg har på det seneste interesseret mig for nogle dybe begreber, så som, at man skal forstå, at tilgivelse hænger sammen med at give slip på retfærdighedsfølelsen. Et andet eksempel er arbejdet med hvorledes behovet for kontrol af sig selv eller andre er ødelæggende for et afslappende liv.

Det lyder let og enkelt, men det er gået op for mig, at det ikke er så let. Hvis man bare undertrykker retfærdighedsfølelsen eller behovet for kontrol vil de lægge sig som en skygger i underbevidstheden og vokse sig større og større med tiden. Og på et tidspunkt vil de begynde at “poppe” op og skabe ubehagelige situationer.

Det er gået op for mig, at målet ikke er at lægge begreber som “retfærdighedsfølelse” eller “kontrol” på hylden, men istedet at erkende, at man besidder disse egenskaber. Især er det vigtigt at føle, hvad de gør ved kroppen og vores tanker. Først derefter kan man tage valget om man vil vælge retfærdigheden eller tilgivelsen eller forsøget på kontrol kontra afslapning.

Men bare at skubbe dem i baggrunden som uønskede egenskaber – det vil være en stor fejl. Disse følelser er en lige så vigtig del af dig, som f.eks. at føle glæde. Der findes ikke gode og dårlige følelser, men der findes gode og ubehagelige.

Begge er en del af os og det skal vi mærke og især erkende. Først derefter er vi i stand til at tage fornuftige valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*